Ψηφιακή Διακυβέρνηση & Ψηφιακός Μετασχηματισμός στον Δημόσιο Τομέα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Ψηφιακός Μετασχηματισμός στον Δημόσιο Τομέα” είναι ένα ολοκληρωμένο εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα δια βίου μάθησης, σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Προγράμματα
Δομή
Το πρόγραμμα διαθέτει αρθρωτή δομή έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν είτε να επιλέξουν το σύνολο του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται σε 10 μήνες, είτε να επιλέξουν κάποια από τις 5 ενότητες μικρότερης διάρκειας και κόστους. Οι ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

1. Έννοιες, Θεσμοί και Πολιτικές Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ανάλυση των γενεών της ψηφιακής διακυβέρνησης, των στόχων και των εμποδίων που αντιμετωπίζει. Επισκόπηση Ελληνικών και διεθνών πολιτικών και του κύριου νομικού πλαισίου που διέπει τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

2. Ψηφιακές Υπηρεσίες και Διαλειτουργικότητα
Διοίκηση και αναδιοργάνωση διαδικασιών, και παροχή αυτοματοποιημένων ψηφιακών υπηρεσιών. Πρότυπα, μέθοδοι και εργαλεία επίτευξης διαλειτουργικότητας σε τεχνικό, σημασιολογικό και οργανωσιακό επίπεδο.

3. Ανοικτή και Συνεργατική Ψηφιακή Διακυβέρνηση
Υποδομές ανοικτών, μεγάλων και διασυνδεδεμένων κυβερνητικών δεδομένων, ηλεκτρονική συμμετοχή και ψηφοφορία, εξόρυξη γνώμης και συναισθήματος, μοντελοποίηση πολιτικής και επιστήμη των πολιτών.

4. Διοίκηση Έργων και Ασφάλεια στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση
Μέθοδοι και εργαλεία διοίκησης έργου ψηφιακού μετασχηματισμού, ανάπτυξη έργων λογισμικού και πρότυπα και τεχνικές ασφάλειας και αυθεντικοποίησης χρηστών και δεδομένων.

5. Νέες Τεχνολογικές Προσεγγίσεις στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση
Τεχνολογίες εκθετικής ανάπτυξης στη διακυβέρνηση: τεχνητή νοημοσύνη, διαδίκτυο των πραγμάτων, έξυπνες πόλεις, εφαρμογές blockchain, οπτικοποίηση δεδομένων. Συστήματα αξιολόγησης και πεδία έρευνας της ΨΔ.
Έχετε απορίες;
Χρήσιμες Πληροφορίες
Στελέχωση & Υλοποίηση
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση στελεχώνεται από διεθνούς επιπέδου εκπαιδευτές και ειδικούς στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίοι προέρχονται από το Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από έμπειρους επιστήμονες και επαγγελματίες:
- Επιστημονικά Υπεύθυνος: Ιωάννης Χαραλαμπίδης
- Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη: Δρ. Ζωή Λαχανά
- Διδάσκοντες: Ευριπίδης Λουκής, Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δημήτριος Σαράντης, Σπυρίδων Κοκολάκης
- Επιμελητές Υλικού: Νίκη Χατζηβασίλη, Χρήστος Μπατζελής, Χριστίνα Παπαχαρίτων, Ιωάννης Ζλατίνης
- Υπεύθυνοι Συστημάτων: Αθανάσιος Δαβαλάς, Ζωή Λαχανά, Χρήστος Καρέλης
Πιστοποιητικό επιμόρφωσης
Η επιτυχής εξ΄ αποστάσεως παρακολούθηση και ολοκλήρωση τόσο του πλήρους προγράμματος όσο και των επιμέρους ενοτήτων οδηγεί στην απόκτηση Πιστοποιητικού Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην απόδοση Πιστωτικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET) με αναγνώριση τόσο από τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα, αλλά και οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Δίδακτρα
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 250 ευρώ για κάθε ξεχωριστή ενότητα ή 1250 ευρώ για το σύνολο του προγράμματος.
Συνεργαζόμενοι φορείς
Στη σχεδίαση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του προγράμματος συμμετέχουν διεθνούς κύρους ειδικοί από πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως τα εξής:
- Technical University Delft, Ολλανδία
- University of Koblenz, Γερμανία
- Dοnau University Krems, Αυστρία
- George Washington University, ΗΠΑ
Οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι απαιτήσεις του προγράμματος διαμορφώνονται μέσω συνεργασίας με φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως οι εξής:
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης / Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης
- Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας / Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Ελληνικός Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση / Digigov-Innohub
- Deloitte Hellas, Διαδικασία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, CrowdPolicy, SingularLogic
Προαπαιτούμενα & Παρακολούθηση
Το πρόγραμμα δε θέτει προαπαιτούμενα (βασικό πτυχίο ή μεταπτυχιακό) για την αποδοχή νέων εκπαιδευόμενων. Η παρακολούθηση γίνεται εξ’ αποστάσεως, με χρήση ειδικών συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών για την πρόσβαση σε σημειώσεις και εποπτικό υλικό. Εξ΄ αποστάσεως υλοποιούνται και οι εξετάσεις, ανά ενότητα, ενώ ειδικά διαλογικά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές του προγράμματος.
Το πρόγραμμα διαθέτει αρθρωτή δομή έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν είτε να επιλέξουν το σύνολο του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται σε 10 μήνες, είτε να επιλέξουν κάποια από τις 5 ενότητες μικρότερης διάρκειας και κόστους.
Κάθε ενότητα έχει διάρκεια περίπου δύο μηνών, ενώ το σύνολο του προγράμματος διαρκεί 12 μήνες. Το πλήρες πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί σε διάρκεια 2 ετών, κατά το μέγιστο.
Υλοποίηση προγράμματος
- Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας συνδυαστικά:
Ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με πρόσβαση σε σημειώσεις, παρουσιάσεις, προ-ηχογραφημένα βίντεο και πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό. - Σύγχρονες διαδικτυακές συζητήσεις μέσω ψηφιακών εργαλείων τηλεδιάσκεψης (π.χ. MS Teams, Zoom), οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα άμεσης αλληλεπίδρασης με τους εκπαιδευτές.
Η παρακολούθηση του προγράμματος γίνεται με ευέλικτο τρόπο, κατάλληλο και για εργαζόμενους, με διαβαθμισμένη δυσκολία και προοδευτική μάθηση ανά θεματική ενότητα. Κάθε ενότητα ολοκληρώνεται με ερωτήσεις κατανόησης και τελική εξέταση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, παρέχεται υποστήριξη από επιστημονικούς υπεύθυνους, συντονιστές και τεχνική γραμματεία όταν χρειάζεται, ενώ προβλέπεται και συνεχής καθοδήγηση από τους διδάσκοντες. Η επιτυχής ολοκλήρωση των ενοτήτων οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικού επιμόρφωσης και απονομής ECVET μονάδων.